Mijn visie

Na 15 jaar in de gezondheidszorg gewerkt te hebben en drie schatten van zoons rijker te zijn werd het voor mijn tijd om een andere tak van zorg te kiezen. Eerst ben ik er een jaar volledig voor mijn eigen kinderen geweest en heb ik goed overwogen of gastouder bij mijn eigen thuis iets voor me was. Hierover heb ik niet lang na hoeven denken, want ik ben dol op kinderen. Maar als gastouder ben je nergens zeker van, je kan tijden hebben zonder gastkindjes, tijden dat je nee moet zeggen tégen vraagouders omdat je op dit moment geen ruimte hebt. Wilde ik deze onzekerheid aan: "Ja!" dat wilde ik zeker. Het nadeel van de onzekerheid is maar een kleine afweging tegen de vele positieve punten die het vak van gastouder met zich meebrengt.

Activiteiten ondernemen met kinderen zowel die van mijn eigen als van een ander is iets waar ik elke dag weer van geniet. De fantasie, de energie, de zorgeloosheid, kortom alles! De glimlach van een kind als je het een compliment geeft voor iets wat het gedaan heeft, de schittering in de ogen bij de volgende mijlpaal die ze behaald hebben, het ouder worden en zien opgroeien tot grote jongens en meiden. Maar ook een kind laten inzien waarom sommige keuzes beter anders kunnen zijn en ze helpen bij het maken van andere keuzes. Het zijn allemaal bezigheden die mij blij maken en daarom is gastouder voor mijn geen beroep, maar elke dag weer genieten van de kleine dingen.

De 3 R's staan bij gastouderopvang 't Speelmaatje hoog in het vaandel.

Rust: Elk kind en elk persoon heeft rust nodig. Dit bied ik ook elk kind aan ongeacht zijn leeftijd. Rust hoeft niet te betekenen dat er daadwerkelijk geslapen moet worden door de oudere gastkindjes, maar wel dat er tijd doorgebracht wordt in een rustige opgeruimde omgeving zonder al teveel prikkels.

Reinheid: De opvang vindt plaats in een schone en hygiënische omgeving. Kinderen wordt aangeleerd om regelmatig hun handen te wassen met zeep en af te drogen met een schone handdoek. Ook het vasthouden van een vast dagritme hoort erbij, hierdoor krijgen de kinderen voldoende drinken en eten en wordt de zelfstandigheid gestimuleerd.

Regelmaat: ik bied regelmaat aan in de vorm van een vast dagritme. Voor de kinderen is dit een fijn, veilig en vertrouwd gevoel. Ik ben bezig met het ontwikkelen van een dagritmebord, waarop de activiteiten van de dag gepland worden samen met de kinderen. Speelgoed staat op een vaste plaats, zodat kinderen weten waar ze het kunnen pakken en weer opruimen.

Ik vindt het erg belangrijk om naar het individuele kind te kijken. Naar zijn behoeftes, hier speel ik op in, want niet alle kinderen hebben dezelfde interesses. Wanneer ik merk dat een kind veel energie heeft zal ik hier een actieve activiteit voor opzetten. Maar ook kinderen die behoefte hebben aan rust zullen een aangepaste activiteit aangeboden krijgen. Bij gastouderopvang 't Speelmaatje mag heel veel, maar moet niets.

Tot slot: Ik vind een goed contact met u als ouder zeer belangrijk.
Ik schrijf dagelijks in een schriftje tot uw kind 1 jaar is. Daarna ga ik graag door, mits u daar behoefte in heeft dit overleg ik met u. Hierdoor ontstaat een leuk naslag werk voor later!